Handens skapande kraft

Hantverk som vilsam flykt från teknik och vardagsbestyr. Här är tre olika som jag vill prova under kommande år.

Nästa år har jag som mål att prova ett nytt hantverk som jag aldrig testat förut. Varför jag längtar efter att pyssla kan jag egentligen inte svara på. Kanske är det på grund av all teknik, som visserligen är praktisk att använda som verktyg både i arbetet och vardagen, men som också själ för mycket tid. Dessutom dröjer det ännu tills våren kommer då jag kan börja gräva i jorden igen. Här är tre hantverk som jag är nyfiken på just nu.

1. Skapa egen keramik

stefan-andersson-keramik.jpg

Keramik är jord, keramik är användbart - i köket, till det dukade bordet och i trädgården. Det är taktilt och går att forma på många olika sätt. Att lära sig dreja är en dröm som jag haft länge nu. År 2020 är kanske året då det ska hända. Jag ska åtminstone lära mig mer om det här hantverket och jag börjar med att hämta inspiration från mästarna.

En av dem, krukmakare Stefan Andersson delar med sig av sina bästa tips och tricks i boken Krukmakeriet – tillverka egna skålar, krukor och fat. (Natur & Kultur Allmänlitteratur.) I den går han stegvis igenom drejning, glasyrtillverkning och bränning. Han delar också med sig av recept, tekniker, knep och hur man med enkla medel kan bygga en egen verkstad. Den här boken kan vara en början.

2. Brodera mera

williammorris-broderikit.jpg

Mitt broderikit som jag köpte på Millesgården i samband med William Morris-utställningen förr året (är det så länge sedan?) ligger fortfarande orörd i sin påse. Nästa år ska det åtminstone påbörjas. Det till synes ganska enkla broderiet är mer komplicerat än vad det verkade när det inhandlades men jag gillar verkligen blomman. Kan det vara en lotus? Den gula färgskalan tilltalar mig också.

Vad jag ska göra med det när den är klart? Det skulle kunna bli fint som dekoration på en vacker blus. Jag har en välanvänd linneblus från NygårdsAnna som skulle behöva ett lyft. eller så letar jag efter en blus i secondhandbutiker och sätter min broderade Morrisblomma på den. På så vis får jag en blus som ingen annan har.

3. Tillverka en egen mobil

svenskt_tenn_mobil_stjarnfall_8_hangen_massing_1--1451506772-rszww1500h1500-83.jpg

ag älskar mobiler. Det är kombinationen skulptur, rörlighet och historieberättande som tilltalar mig. När jag såg julmobilen som ingår i Svenskt Tenns sortiment till jul började jag spåna på hur man skulle kunna göra en egen, kanske av alla strandfynd jag har en benägenhet att samla på mig. Det som krävs är egentligen bara några pinnar från skogen, ståltråd och lite fantasi.

Ett tips är också att spana in Kasper Friis Kjeldgaards mobiler. Han vann designpriset Formex Nova tidigare i år och jag var helt fascinerad av mobilen som hängde i utställningen på Fomexmässan i vintras. Papper, bivax, sten, glas och mässing är material som han ofta använder i sina arbeten och naturligtvis är Alexander Calder, mobilernas mästare, en av hans inspirationskällor.

Foto: Natur & Kultur/Calle Stoltz, Helena Kaasik, Svenskt Tenn

Helena Kaasik
Journalist och fotograf
Helena Kaasik