Hur ska jag vinterförvara mina växter?

Hur ska jag vinterförvara mina växter?
Om orangeriväxterna ska klara sig under de kalla månaderna är det nödvändigt med vinterförvaring. Genom att skapa lämpliga förhållanden och genomföra regelbunden underhåll kan växterna överleva och trivas under vintern. Med rätt förhållanden kan de faktiskt bli både större och vackrare med åren.

Vi älskar dem – de där växterna som har sitt ursprung på varmare breddgrader. Under sommaren är allt frid och fröjd. Men så sjunker temperaturen och vi inser att Sverige inte är den ultimata platsen för dem. Det är nu vi behöver förbereda en plats där de kan förvaras till nästa utomhussäsong.

Många växter som till exempel citrusträd, olivträd, nerium, fikon och myrten blir ofta större och vackrare med åren. Att övervintra dem är en god idé. Har du ett växthus eller ett inglasat uterum så har du en klar fördel eftersom de där får rikligt med ljus även under den mörka årstiden. Du som inte har ett inglasat utrymme av något slag behöver inte misströsta. Det finns lösningar även om du bor i lägenhet. De flesta medelhavsväxter klarar en köldknäpp men sjunker temperaturen till minusgrader under en längre tid måste du få upp värmen, även i ett växthus särskilt om det är fråga om ett kallväxthus.

Skapa rätt förhållanden för växterna

För att orangeriväxterna ska överleva under vintern är det viktigt att skapa rätt förhållanden för dem, vare sig du bor i lägenhet hus, med eller utan växthus.

Du som bor i lägenhet kan övervintra växter inomhus genom att placera dem nära fönster med bra ljusförhållanden. Se till att vattna växterna regelbundet och undvik att placera dem nära värmeelement eller dragiga områden. Ännu bättre är det om du kan avsätta ett rum i hemmet för växterna där du kan sänka värmen rejält. Du kan också överväga att använda en växtlampa så att de får tillräckligt med ljus. Kom ihåg att varje växt kan ha olika behov, så tänk på att anpassa skötseln efter deras specifika krav.

Har du härliga grannar och en förstående hyresvärd så kan du också fråga om tillstånd att placera växterna i trapphuset eller gemensamma utrymmen som har tillräckligt med ljus. Kommunicera alltid med de boende och hyresvärd för att undvika eventuella missförstånd.

Under vintern när det är kallare och mindre ljus fäller många av de här växterna blad, vissa av dem som till exempel fikonträd kan tappa alla sina blad. Eftersom de söker efter ljus kan vissa växter också växa på höjden en hel del, pelargoner till exempel. I vissa fall är det en estetisk fördel. Om växterna blir allt för rangliga avhjälps det bäst med beskärning, men först till våren när ljuset återvänder. Bli inte orolig om växterna ser lite medtagna ut efter ett tag, det är normalt.

Rutiner för vinterunderhåll

Under vintermånaderna är det viktigt att ha regelbundna skötselrutiner för att växterna ska må så bra som möjligt. Här är några användbara tips:

  • Vattna växterna efter behov och undvik övervattning.
  • Kontrollera regelbundet växternas, ta bort döda blad och grenar.
  • Håll koll på eventuella skadedjur och vidta nödvändiga åtgärder för att bekämpa dem.

Här är några användbara tips om du äger ett kallväxthus:

  • Temperatur: Håll växthuset inom en optimal temperaturintervall för växternas behov, kylskåpskallt kan vara ett generellt riktmärke. Det kan vara användbart att med en värmekälla, eller en så kallad frostvakt för att undvika extrem kyla. En sådan går att ställa in så att den slår på när temperaturen faller under en viss nivå.
  • Skapa en temporär skyddande struktur med hjälp av bubbelplast eller annat material för att förhindra direkt kontakt med kylan.
  • Ljus: Se till att växterna får tillräckligt med ljus under vintermånaderna. Komplettera med belysning om det behövs.
  • Fuktighet: Håll fuktighetsnivån jämn genom att vattna växterna regelbundet och använda en luftfuktare om det behövs.

Glöm inte att njuta av dina växter under vintermånaderna. Att ta hand om växter kan vara en avkopplande aktivitet som kan ge en känsla av grönska och liv trots att naturen ligger i vila. Så fortsätt att vårda dina växter och njut av växtkraften året runt.

Lycka till med din vinterförvaring av växter i växthus eller inomhus!

 

Helena Kaasik
Journalist och fotograf
Helena Kaasik