Kickstarta odlingssäsongen med kallsådd

Kickstarta odlingssäsongen med kallsådd
Kallsådd eller vintersådd är ett sätt att kickstarta odlingssäsongen. Genom att lyfta fram metoden kan branschen inspirera till hållbart odlande året om, oavsett om det är på balkonger, uteplatser eller i trädgårdar. Hur går det till och hur kan kunderna inspireras – Elmia Garden tipsar!

Utnyttja vintermånaderna för sådd

Att kallså fröer på vintern är ett fantastiskt sätt att utnyttja kallare månader och ge både nybörjare och erfarna odlare en fördel inför den kommande odlingssäsongen. Kallsådd, eller vintersådd som det också kallas, är en teknik där fröer sås utomhus på vintern. Tack vare kylan får fröerna en naturlig stratifiering, som hjälper dem att gro när temperaturen stiger på våren. För trädgårdsföretag som vill uppmuntra sina kunder att prova något nytt, är kallsådd en enkel och effektiv lösning.

Fördelar med kallsådd

Metoden erbjuder flera fördelar för odlare och trädgårdsföretag. För det första sprider den ut odlingsarbetet, vilket gör att man slipper stressen att förbereda allt för tidigt på våren. Att så fröer utomhus innebär att plantorna får en mer naturlig tillväxtcykel, vilket leder till starkare och mer hållbara plantor. Dessutom ger det en tidigare skörd av tåliga  växter som kan stå emot frost.

En annan fördel med kallsådd är att den kräver mycket mindre utrustning och plats jämfört med traditionell inomhussådd. Det gör metoden särskilt attraktiv för den som har begränsat utrymme, som på en altan, balkong eller uteplats. Här ges en möjlighet att inspirera kunder att omfamna hållbara odlingsmetoder, vilket också kan vara ett försäljningsargument för företag som vill marknadsföra miljövänliga alternativ.

Vintersådd - så gör du, sex smarta steg:

För att få igång kallsådden är det viktigt att följa några enkla steg:

  1. Förbered lådorna: Använd plastlådor med lock. Borrade hål i både botten och locket gör att jorden får bra dränering, vilket förhindrar att fröerna blir övervattnade.
  2.  Fyll med jord: Packa lådorna med planteringsjord och vattna försiktigt. Jorden ska vara jämnt fuktig men inte genomblöt.
  3.  Så fröna: Strö fröerna jämnt över jorden och täck dem med ett tunt lager jord enligt instruktionerna på fröpåsarna. Tåliga fröer som spenat, rucola och vissa blommor går bra att kallså.
  4.   Märk lådorna: Det är viktigt att hålla koll på vad som såtts och när, så märk lådorna med datum och växttyp.
  5. Placera strategiskt: Ställ lådorna på en skyddad plats, som under ett tak eller nära en vägg, där de inte får för mycket direkt solljus och skyddas från starka vindar.
  6. Ha tålamod: Ge fröerna tid att växa i sin egen takt, så när våren kommer och temperaturen stiger kommer fröerna att börja gro och utvecklas till starka plantor.

Vilka fröer kan man så på vintern?

Inte alla fröer tål kylan, så det är viktigt att välja rätt sorter. Här är några exempel på fröer som klarar sig bra med kallsådd:

  • Grönsaker: Spenat, rucola, purjolök, och vintermorötter

  • Blommor: Vallmo, blåklint, och vissa typer av ringblommor.

Hur kan branschen inspirera sina kunder till vintersådd?

För trädgårdsföretag är kallsådd en fantastisk möjlighet att skapa engagemang och inspiration hos kunderna. Här är några sätt att motivera trädgårdsägare och odlingsintresserade att prova metoden:

  • Erbjuda fröer för kallsådd: Genom att sälja fröer som är speciellt lämpade för kallsådd kan butiker inspirera sina kunder att prova. Gör speciella paket och låt dina bästa tips och råd för att lyckas, följa med i paketet.
  • Utbilda genom workshops: Anordna workshops där kunder får lära sig om kallsåddens fördelar och praktiska tips för att lyckas.
  • Lyft fram hållbarhetsfördelar: Lyfta fram hur kallsådd är en hållbar metod som kräver mindre resurser och är bra för miljön.

Foto: Unsplash, Helena Kaasik

Helena Kaasik
Journalist och fotograf
Helena Kaasik