Nu vill vi göra allt utomhus och att laga mat i det fria är en stor del av utomhuslivet under sommarhalvåret. Utbudet av olika typer av produkter som ska underlätta arbetet ökar så här års. Men egentligen behöver inte så mycket för att komma i gång. En grill och ett arbetsbord, några skärbrädor och bra verktyg är basen och egentligen allt som krävs.
Men om du har möjlighet att anlägga ett mer permanent kök intill uteplatsen i trädgården kan det bli en plats som används mer än under det varma halvåret. Tillgängligheten gör det enkelt att bara sätta i gång och varm håller du dig av värmen från grillen, även vid svalare temperaturer. En annan aspekt är att när du måste plocka undan efter varje matlagningstillfälle kan det bli ett motstånd att börja. Men om allt redan finns på plats är det bara att sätta igång direkt.
Uteköket får gärna vara rejält med utrymme för att både laga maten och för uppläggning. Drömmen är ett arbetsbord i bekväm höjd och ett buffébord där den färdiglagade maten kan samsas med tallrikar och bestick i anslutning till grillen. Oftast finns det mer svängrum i det fria vilket gör att alla kan delta. Gemenskapen blir stor även om någon sparkar boll medan andra hackar och grillar.
Då gäller det förstås att det finns utrymme för beredning av råvaror. Annars händer det lätt att matlagningen sker i två steg med början inomhus och fortsättning utomhus, där den lagas av en ensam person som står vid grillen. Därmed försvinner en del av charmen med matlagningen i det gröna. Det kan också bli ett väldigt spring mellan köket inomhus och grillplatsen. Det är en fördel om allt finns på plats innan man sätter i gång, grillkol, verktyg och råvaror.
Det går också utmärkt att använda grillen som en värmekälla för pannor om man vill göra en sås eller koka potatis till måltiden vilket är lätt att glömma bort. Ett uttag för vatten i nära anslutning till uteköket underlättar, det kan räcka med en trädgårdsslang. Avloppsvattnet kan du ta hand om och vattna växterna i rabatten med.
Att köpa färdiga moduler och arrangera efter utrymme och behov är ett tänkbart alternativ. Modulerna kan vara tillverkade i olika material men där stålmodulerna troligen är hållbarast.
Den händige behovsanpassar och bygger sitt utomhuskäk på egen hand av stommar som går att hitta i varuhusen eller helt och hållet från början av virke som står pall för såväl väder som slitage. Men om köket ska stå utomhus året runt är det viktigt att använda material som även klarar bistert vinterväder av svensk kaliber.
När uteköket väl står på plats så kan du krydda det med praktiska tillbehör som gör plats ännu bättre. I det här kollaget har vi samlat några tips.
Foto: Pressbilder från respektive företag, Helena Kaasik och Unsplash.