Krukväxter som på mormors tid - så sköter du Hibiskus, Kornettblomma och Novemberkaktus

Krukväxter som på mormors tid - så sköter du Hibiskus, Kornettblomma och Novemberkaktus
De blommande krukväxterna som mormor hade på fönsterbrädat blir allt mer populära. Men hur gjorde hon för att få dem att överleva år efter år? Här är några tips på hur du sköter Hibiskus, Novemberkaktus och Kornettblomma.

Just nu behöver vi mer än någonsin omge oss med skönhet. Fönsterbrädans krukväxter blir allt viktigare. Vi vill påstå att trenden går åt två håll när det gäller inomhusväxterna. Å ena sidan är de gröna växterna fortsatt populära. Men vill du vara riktigt trendig så ska du satsa på gamla klassiska blommande växter. 

De här krukväxterna har du med all sannolikhet sett hos mormor eller farmor. Där sköttes de efter alla konstens regler och på vintern ställdes ett helt rum till deras förfogade. Där inne sänktes temperaturen vilket gjorde att växterna klarade sig bra under den mörka årstiden. Just skötseln och pysslandet är det som intresserar oss idag. Vi vill inte längre köpa växter som när de blommat över hamnar i soptunnan.

Istället handlar det alltså mycket om att vårda sina växter så att de växer till praktfulla plantor med egen karaktär. Målet är inte att få den vackraste växten utan snarare att kunna berätta hur många år den funnits i hemmet. Det kan till och med vara en ärvd planta eller en sticklingsförökad växt som du fått av en kär släkting och som nästan blivit som en familjemedlem.

Några exempel på klassiska krukväxter är hibiskus, kornettblomma och bladkaktusar av olika slag.  Här får du några tips på hur du tar hand om dina klassiska favoriter.

Hibiskus

Den här blommande skönheten fick sitt namn i mitten av 1700-talet av Carl von Linné. Det är okänt varifrån den vilda hibiskusen har sitt ursprung men reden på 1700-talet hade den här växten sedan länge odlats i Kina. Hibiskusen trivs bäst i fuktig jord. Den får aldrig torka ut. Placera den gärna ljust och ge den små doser med gödsel då och då.

Kornettblomma

Redan i början av 1900-talet var kornettblomman en riktigt poppis växt. Men utbudet av storblommiga kornettblommor har ökat ännu mer idag. Det här är en bedårande växt som för att trivas och blomma gärna ska planteras om på våren och vattnas regelbundet, men inte för mycket. Det går också att föröka kornettblomman med blad eller delar av blad vilket är positivt för den som hittat en favorit bland utbudet av olika sorter och färger. Gödsla sparsamt.

Novemberkaktus

Den här växten kommer från Brasiliens djungel och har säsong från september till jul. Om du vill att den ska utvecklas till en vacker planta så ska du efter blomningen låta den vila med sparsam vattning. Då får den också nya leder. När den blommar ska jorden däremot aldrig torka ut och under sommaren kan den med fördel placeras utomhus. En svag dos med näring då och då blir den glad av. Om du lyckas hålla den vid liv länge kommer den så småningom få ett hängande växtsätt vilket gör den till en perfekt ampel-, eller ridåväxt.

Helena Kaasik
Journalist och fotograf
Helena Kaasik