Krukväxternas tid börjar nu

Krukväxternas tid börjar nu
En riktigt bra grej med hösten är att man kan börja fokusera mer på inomhusväxter. Vi vill slå ett slag för gröna växter med härligt mjuka och runda blad. Här är tre exempel. Alla tre går att hitta i svenska odlingar. Om du är osäker fråga var de är odlade.

Elefantöra kallas den här växten i dagligt tal men den går också under namnet Parasollpilea. Det här är en otroligt lättskött växt som trivs både i ljuset på fönsterbrädet och längre in i rummet. Själv har jag min placerad högt uppe på ett skåp i köket. Gissa om jag glömmer att vattna den? Men det verkar den inte alls tycka illa om. Ibland viker sig bladen utåt, vilket signalerar att de gått alldeles för lång tid sedan den fick vatten senast. Fram med vattenkannan alltså. Om du önskar en fin planta rekommenderas dock en bättre och mer regelbunden skötsel. Elefantörat vinner också på att få lite näring regelbundet, en skvätt vid varje vattningstillfälle är det som gäller för den här växten.

 

2. Plättar i luften kallade vi den här växten när jag arbetade i blomsterbutik under 1990-talet. Sliderranka är ett annat namn för samma växt. Det var under den här perioden som blomsterkonstnären Tage Andersen hade sin storhetstid och det känns faktiskt som stilen är på väg in i bilden igen. Ni som var på Heidi Mikkonens och Sara-Lisa Ludvigssons föreläsning’’ Botaniska betraktelser’’ - om snittblommor som krukväxter och vice versa på Elmia Garden nyligen förstår säkert vad jag menar.

Vilket som, under den här perioden skulle allt bindas upp på små spaljéer eller bågar. Plättar i luften var en sådan växt som vi använde mycket. Vi planterade om växten i en kruka i härliga färger med lejon som öron och virade upp de sirliga stjälkarna på en spaljé som kunde vara klotformad, spiralformad eller i form av en enkel båge. De sålde som smör i solsken vad jag minns.

Det här är en växt som absolut inte får torka. Således är det regelbunden vattning som gäller. Även den här växten mår bra om den får en till ett par milliliter av en ekologisk gödsel lämpligt för krukväxter vid varje vattningstillfälle.

3.      Den söta peperomian är en växt som passar de flesta eftersom den trivs i nästa alla lägen. På bilden syns en som är krispigt grön men det finns en mängd olika arter som alla har olika blad, växtsätt, färg och bladmönster. Det gäller att hitta en handelsträdgård som har gjort ett bra urval för att hitta sin favorit.  Vattna igenom växten vid varje vattningstillfälle och låt plantan torka upp däremellan. Krydda vattnet med en skvätt växtnäring varje gång du vattnar.

Lycka till med inomhusträdgården!

Foto: Blomsterfrämjandet.

Helena Kaasik
Journalist och fotograf
Helena Kaasik