Tiden innan knoppsprickningen kallar vi för den transparenta tiden. Allt syns så tydligt, till och med dammet som krullar sig i hörnen inomhus gör sig märkbart påmint så här års. Men när hemmet är nystädat tröstar vi oss gärna med en snittblomsbukett som vi sätter i en härlig vas. Vilken tur att de finns välfyllda blomsterbutiker, särskilt under perioden då det inte är så mycket annan växtlighet att vila ögonen på.
Som till hyllning till snittblommorna och floristerna som skapar de magiska arrangemangen har vi idag satt samman ett kort nyhetssvep där floristbranschen är i fokus.
Intresset för snittblommor växer stadigt. I en värld fylld av oro och med en stramare ekonomi söker konsumenter efter små ljuspunkter i vardagen snarare än att göra stora investeringar. Genom att använda växter och snittblommor kan man skapa en lyxig atmosfär hemma. Särskilt under den här tiden på året är det uppskattat att dekorera hemmet med en bukett. Även om våren är på väg så vilar naturen fortfarande, och det finns inte så mycket grönska att lugna sinnet med ännu.
Trenden går åt att skapa buketter i säsong. Det syns också allt mer blommor som trivs i vårt svenska klimat i butiketna. Tulpansäsongen är lång hos oss. Svenskar är ett tulpanälskande folk. Ranunklerna finns det just nu gott om i handeln. Så småningom kommer fjärilsranunkeln som ser ut som en blandning mellan vallmo och ranunkel.
Över huvud taget är det romantiska blommor med tunna sirliga stjälkar och silkesliknande kronblad som vi längtar efter just nu. Det får gärna se lite vilt ut i vasen. För den som har svårt att välja kulörer till sin bukett så föreslår vi dig att välja blommor ur den gula färgskalan, åtminstone om du vill vara trendig. Så här års finns det också mång blommor som går i gult.
Snittblommor kräver sin vas och det kommer hela tiden ut nya modeller. Fortfarande är det de färgstarka glasvaserna som dominerar och det är ingen dum idé att satsa på åtminstone en skulptural vas som är vacker att se på även utan blommor. Men vi blev även förtjusta i runda vasen som Rörstrand tagit fram i sin klassiska Ostindiaserie. Mönstret i kombination med den blå kulören gör att den nästan blir japansk i sitt uttryck. Den passar bra till de mindre buketterna.
Fortfarande är det mång som längtar efter att odla sina egna snittblommor i trädgården. För den som drömmer om att vakna upp till en färgsprakande rabatt utanför fönstret eller att njuta av dagsfärska buketter, kan boken från ”Frö till Flora” vara till hjälp.
Från att välja rätt frön och plantor till att vårda dem genom varje säsong, boken är tänkt att vara en källa att ösa tips och råd ur, för att på det sättet få hjälpa med snittblomsodlingen. Du kommer att lära dig hur man skapar optimala odlingsytor, anpassar odlingen efter klimatet för att så småningom kunna skapa vackra buketter med olika blomsterkombinationer.
Det är trion i Blomsterodlarna - Sofia Wikander, Paulina Alesand och Malin Mörner - som står bakom boken. Deras odlingsfilosofi tar avstamp ur Slow Flowers, en rörelse som handlar om att odla blommor som trivs i vårt klimat och som till största delen får växa utomhus, direkt i jorden, i egen takt.
Foto: Rörstrand/Ostindia, Kosta Boda, Unsplash, Helena Kaasik, Från frö till Flora, LB förlag.