Lin - ett material att längta hem till

Lin - ett material att längta hem till
Om du någon gång passerat ett fält med ljusblå små blommor som vajar lätt i vinden så är det förmodligen ett linfält du sett. Av blommorna blir det garn som kan användas i många sammanhang, bland annat till textiler som vi aldrig verkar vilja sluta att älska.

Lin är ett naturligt material som odlas både för textil- och oljeproduktion. I Sverige odlas båda sorterna även om det idag är främst för ett kulturhistoriskt intresse. Vi har med den här blomman i trendtemat Hemlängtan, mycket tack vare dess färg som passar in i det här temat. Men även som textil har lin en självklar plats i trenden på grund av att det är ett material som ger en känsla av trygghet samtidigt som det har en plats i vår svenska historia.

lin-textil.jpg

Växten skördas och spinns till garn som det vävs textiler av, både för modeindustrin och till inredning. Som textil i kläder har den fått ett rejält uppsving de senaste åren som ett mer hållbart alternativ till bomull. Helst ska det användas lätt skrynkligt och det är framför allt som blusar, byxor och klänningar som de passar bäst. I inredning är linne användbart i gardiner, till sängtextiler, det dukade bordet och som tapet. Nyligen släppte Boråstapeter en kollektion med tapeter som har linnestruktur i en mängd färger.

Borastapeter_Linen_Stilleben_1.jpg

Men linnefibern används också i tekniska material. Bland annat tillverkas tennisrackets av lin. Eftersom allt fler börjar intressera sig för ekologiska husbyggen har även linet börjat användas som en naturlig isolering i väggar.

Tack vare sina långa fibrer är det ett hållbart material. Satsar man på en linnetextil med bra kvalitet så blir textilen bara vackrare med tiden. Det är också antistatiskt samtidigt som det har en extremt bra vattenuppsugningsförmåga vilket gör fibern användbar till handdukar.

katsia-jazwinska-cTA8m7VwejE-unsplash.jpg

Som textil har linet en lång historia. Hantverket bakom att väva linne från vildlin spred sig från forna Egypten via Babylon till Grekland, det Romerska riket och vidare genom Europa. I Sverige har man använt linne sedan Bronsåldern. Men efter andra världskriget gick den svenska linodlingen kraftigt neråt för att idag vara i det närmaste obefintlig.

Däremot odlas den största delen av världens linproduktion i Europa. Den västra delen av Frankrike och Belgien har ett särskilt gynnsamt klimat och jordmån för att odla lin. Det skördas i slutet av juli månad då en maskin rycker upp den högväxta gräsliknade växten. Därefter får de ligga kvar på marken i några veckor så att det med hjälp av sol och regn få den rätta strukturen för att det sedan ska kunna spinnas till garn. Mycket av garnet exporteras.

annie-spratt-dNdjRV8oXVA-unsplash.jpg

I Frankrike finns det bara ett fåtal textilfabriker kvar vilka framför allt satsar på att väva linnetextiler med hög kvalitet. I Sverige är det framför allt Klässbols linneväveri som för linnetraditionen vidare. Men med det starka intresse för miljö, hälsa och inredning som just nu råder i vårt avlånga land så får vi förhoppningsvis snart se många böljande ljusblåa fält i vårt landskap.

 

Foto: Unsplash, Boråstapeter.

 

 

Helena Kaasik
Journalist och fotograf
Helena Kaasik