Lin-från duvblå blomma till hållbar textil

Lin-från duvblå blomma till hållbar textil
Lin är en gammal kulturväxt som i Sverige använts sedan bronsåldern. Idag har det blivit ett trendmaterial som bidrar med den rätta skandi-bohemchicka uttrycket och just nu finns inga tecken på att linfebern sjunker.

Om du någon gång passerat fält med ljusblå blommor på höga gräsliknande strån som vajar i vinden, så är det förmodligen ett linfält du sett. Vi förknippar normalt lin med svala skjortor och lätt skrynkliga lakan på svagt filtrerade Instagrambilder. Men egentligen är lin en jordbruksgröda som finns i två olika slag. Den ena är en oljelinet som genom pressning ger värdefull linolja som används för behandling av trä och till produktion av färg. Det går också att använda linoljan till matlagning, men då måste den tas fram på ett speciellt sätt.

Linne.jpg

Den andra sorten – spånadslinet är det som odlas för framställning av det just nu så trendiga linnetextilen. Det är en gammal kulturväxt som fortfarande odlas i Sverige, främst i ett kulturhistoriskt intresse.

Den största delen av världens linproduktion odlas i Europa. De västra delarna av Frankrike och Belgien har ett extra gynnsamt klimat och rätt jordmån. Linet skördas i slutet av juli då en särskild maskin rycker upp de gräsliknande stråna. Sedan får det ligga kvar på marken i några veckor. Sol och regn gör att linet får den rätta strukturen så att det går att spinna stråna till garn.

Linfibern har många positiva egenskaper. Eftersom den är lång blir den slitstark och med rätt skötsel blir linne bara vackrare med tiden. Förr strävade man efter att göra den glansig vilket främst skedde genom kallmangling. Idag vill de flesta åt den bohemiskt skrynkliga looken, både i modeplaggen och inredningen. Lin har också en god vattenupptagningsförmåga vilket gör att den är användbar till handdukar, förr främst som kökshandduk men numera ser vi allt fler linnehanddukar i badrummet. Det blir även allt vanligare att bomullsfrottén blandas med lin.

161205b5-28a6-40d6-b826-ab8e6b609fc2.jpg

Som textil har linnet en lång historia. Hantverket bakom att väva linne från vildlin spred sig från gamla Egypten via Babylon till Grekland och det Romerska riket. Därefter vidare till Europa och till Sverige där vi använt lin sedan bronsåldern. Sedan dess har linet funnits i vår kultur och det är många med mig som vuxit upp med stärkta linnedukar vid högtidliga middagar. Ett av de mer anrika linneväverierna vi har i Sverige är Klässbols, som varit verksamma sedan början av förra seklet. I sortimentet finns linnetextiler för inredningsbruk, både med klassiska mönster och nyskapande modern design.

Linet passar bäst in i Craft of nature, den naturligaste av våra trendteman, både som växt och som textil och inget tyder på att intresset för linnetextilen kommer att avta inom den närmaste tiden. För tillfället är det dock med det importerade linet som linnetraditionen förs vidare. Med det starka intresset för miljö, hälsa och hållbarhet som råder just nu i vårt avlånga land så vore det fint om vi också fick se fler böljande ljusblå fält i vårt landskap. Vilken lycka det vore om det gick att få tag på linne producerat av svenskodlat lin.

Helena Kaasik
Journalist och fotograf
Helena Kaasik