Lyckas med eukalyptus – odla hemma från frö till planta

Lyckas med eukalyptus – odla hemma från frö till planta
Hemmaodlad eukalyptus är populärare än någonsin! För att lyckas gäller det att börja i tid och ge plantorna rätt förutsättningar. Här är guiden som hjälper dig hela vägen från frö till färdig planta.

Hemmaodlade snittblommor är hetare än någonsin, och eukalyptus har seglat upp som en favorit. Dess vackra, doftande blad ger karaktär åt buketter och kransar – och intresset för att odla den själv växer. 

Så sår du eukalyptusfrön – steg för steg

  1. Så fröna ytligt i fuktig såjord.
  2. Fröna gror bäst i 20–22 graders värme.
  3. Ha tålamod – groningen kan ta från några veckor till ett par månader - starta tidigt på året.
  4. När plantorna spirat, flytta dem till svalare temperatur och mer näringsrik jord.

Eukalyptus har en lång utvecklingstid från frö till planta, så den som vill odla själv gör klokt i att starta tidigt. Fröna sås ytligt i fuktig såjord och gror bäst vid 20–22 grader. Eftersom processen kan ta tid – allt från några veckor till ett par månader – gäller det att ha tålamod. När plantorna kommit upp behöver de svalare temperaturer och mer näringsrik jord för att utvecklas. 

Övervintra din eukalyptus

De flesta eukalyptusarter härstammar från Australien, där de växer som höga, snabbväxande träd i soliga och torra miljöer. I vårt klimat blir de sällan mer än en till två meter höga, men behåller sin karakteristiska silverblå bladfärg och aromatiska doft. 

av släktets cirka 700 sorter är det silvereukalyptus (Eucalyptus gunnii) som är vanligast – även som färdig planta - eftersom den trivs utmärkt i kruka utomhus under sommaren.

Fördelen med krukodling är att plantan enkelt kan flyttas in när höstens första frostnätter närmar sig. Eukalyptus kan klara sig på friland i de mildaste delarna av landet, men säkrast är att övervintra den ljust och frostfritt. 

Därför är eukalyptus en favorit i trädgården

En mångsidig växt med både praktiska och kulinariska användningsområden

Eukalyptus är en rakstammad och mycket anpassningsbar växt som har planterats runt om i världen för en mängd olika ändamål. Den används exempelvis som vindskydd, i skogsbruk och som prydnadsträd i stora utrymmen. Växten har en förmåga att avdunsta stora mängder vatten och utvecklar djupa rötter för att nå fukt i djupare jordlager.

Bladen innehåller en eterisk olja med antiseptiska och avslappnande egenskaper. Historiskt har oljan använts i antipyretika, det vill säga febernedsättande medel. Idag är eukalyptus en populär ingrediens i doftande oljor, hudvårdsprodukter, tandkräm.

Eukalyptus som smaksättare

Eukalyptussmaken är frisk och distinkt med en kylig, nästan mentolaktig ton. Den är ofta förknippad med halstabletter och hostmediciner, men används även i mat och dryck för att ge en aromatisk och uppfriskande effekt. I vissa kök används eukalyptusblad för att smaksätta rätter, medan oljan kan förekomma i konfektyr och teblandningar.

Eukalyptus med andra ord en mångsidig växt med både praktiska och kulinariska användningsområden. Dess unika smak och doft har gjort den uppskattad inom allt från medicin till matlagning och parfymtillverkning.

Sugen på att börja odla eukalyptus? Sätt igång direkt!

Har du blivit inspirerad att odla eukalyptus är det hög tid att peta ner fröer i jorden - om du vill odla den här växten från frö till din trädgård det vill säga. Annars brukar det finnas färdiga plantor i handeln senare under säsongen.

Med rätt omsorg kan eukalyptus ge skördeklara kvistar till buketter hela säsongen ända fram till frosten. Ett tillskott i trädgården – och i blomsterhandeln – som både inspirerar och doftar fantastiskt. 

 

Bilder från unsplash

Helena Kaasik
Journalist och fotograf
Helena Kaasik