Lyckas med meloner – våra 5 bästa tips

Lyckas med meloner – våra 5 bästa tips
Att odla melon är både kul och spännande och i år är det vattenmelon som du ska satsa på om du vill vara trendig. Så lyckas du med den goda, värme- och vattenälskande växten.

Det är den bästa törstsläckaren, besläktad med gurkan och pumpa som den är. Melonen är en växt som många vill odla just nu. Det är inte så konstigt för det är en sådan vacker klätterväxt och samtidigt så god. Det finns en mängd sorter som fungerar att odla i vårt klimat och de kan delas in i två grupper – socker- och vattenmelon.

Det bästa är att du kan odla dem själv på en varm och skyddad växtplats, i ett växthus eller en odlingsbänk, till exempel. Lyckokänslan när man får plocka ner en tung frukt från den hemodlade plantan är svår att beskriva. Kanske blir de inte lika stora som i Grekland men vad gör det?

Ursprungligen härstammar melonen från Persien men den odlades tidigt runt hela Medelhavet dit den kommit med romarna. Efter romarrikets fall glömdes den bort. Det var först på 1400-talet som melonen började odlas, igen. Fransmännen uppskattade den och utvecklade därför flera olika sorter. Idag odlas det melon över hela världen.

Det är en ettårig ört som tillhör familjen gurkväxter. Då melon vill ha mycket värme är växthuset är en utmärkt växtplats för den. Men det går också bra att odla melon i en odlingsbänk. För att få det bästa resultatet så ska det inte växa mer än ett par tre frukter på varje planta.

vattenmelon.jpg

Så här gör du:

  • Förså frön inomhus eller köp en färdig planta i närmaste handelsträdgård. Det brukar gå att hitta många olika sorter och just nu är det extra trendigt att odla vattenmelon.
  • Ge plantorna rejält med plats. Odlar du i växthusbäddar ska du lämna minst 40 cm mellan plantorna. Om du odlar i kruka så ska den vara generös.
  • Gödsla med kompost eller stallgödsel. Täck gärna jorden med gräsklipp så att fukten bevaras samtidigt som gräset ger näring till jorden.
  • Vattna plantorna regelbundet, gärna med nässelvatten. Hjälp pollineringen på traven genom att gnida hanblommorna mot honblommorna. Det är honblomman som härbärgerar fruktämnet. Toppa sidoskotten ett par blad efter varje honblomma.
  • När man ser små sprickor vid stjälkfästet är frukten färdig och dags att skörda. Förvara melonen svalt men inte i kylskåp.
Helena Kaasik
Journalist och fotograf
Helena Kaasik