Solrosor är ettåriga och det finns många olika sorter, höga gula och i flera fina färgställningar, till och med så ljust gula så att de nästan upplevs vita. Andra drar åt de mörkröda hållet medan vissa får stjälkar som förgrenar sig. Det finns även små låga solrosor som ibland förväxlas med rudbeckia.
Det är en tacksam snittblomma. En enda solros räcker för att skapa magi i inredningen, antingen som solitär i vasen eller som en ögonmagnet i en blandbukett.
Men den är inte bara en hög, användbar och fin ljuspunkt i trädgården. Solrosor är också utmärkta gröngödslingsväxter. Med sitt kraftiga rotsystem kan den också användas för att förbereda en tung lerjord för odling.
Dessutom är solrosornas frön goda att äta som snacks och i müslin eller varför inte sätta färg på salladen med de gula kronbladen. Fåglarna blir också glada om de får lite mat under vintern. Spara några blommor, frostnupna är de skulpturalt vackra i trädgården samtidigt som fåglarna kan mumsa på fröna.
Värt att veta är att de självsår sig och är korspollinerande. För att få fram nya hybrider till nästa säsong kan du plantera olika sorter intill varandra. Om du inte vill ha hybrider ska du endast plantera en sort – eller plantera dem långt ifrån varandra.
Ta frön av solrosor så att du kan spara dem till nästa års sådd. Om du korspollinerat blir färgerna en överraskning. Förvara dem gärna svalt, i källare eller kylskåp så håller de sig bättre. Hållbarheten är ca 5år.
Du kan också testa att vinterså eller förkultivera solrosorna om du vill njuta av en tidig blomning. Så två fröer i en djup och smal kruka, ta bort det svagare skottet när de kommer upp. Låt det starkare gro och placera plantan mycket ljust. Plantera ut i ett soligt läge med normal till bördig jord när nattfrosten är förbi. Gödselvattna flitigt om du vill ha riktigt höga exemplar.
Foto: Helena Kaasik, Unsplash