Odla på balkong – våra 5 bästa tips

Odla på balkong – våra 5 bästa tips
Det finns mycket du kan odla i lådor på balkongen, särskilt om du väljer rejäla balkonglådor. Här är våra bästa tips för att lyckas med balkongodlingarna.

Lyckan för många stadsbor är att ha en balkong, gärna i ett hyfsat soligt läge så att den bidrar med maximal trivsel för både människa och växter. De flesta som har en av dessa åtråvärda uteplatser i anslutning till sina lägenheten vill gärna odla vilket är positivt både för människor och natur. Att pyssla med växter är väldigt avstressande samtidigt som all form av odling gynnar den biologiska mångfalden.

Länge var vi förvisade till ganska tråkiga plastlådor upphängda på järnkrokar som inte alltid passade till balkongräcket. Det blev vingligt och inte alltid så vackert.

Men i takt med att odlingsintresset ökar börjar det också dyka upp fina lådor att hänga på balkongräcket. Det gör odlandet betydligt roligare åtminstone för oss som sätter värde i att kärlen som de älskade växterna odlas i också ska vara vackra.

odla-pa-balkongen.jpg

De tre balkonglådorna i metall kommer från Åhléns, Ferm Living och Jysk.

Vad du väljer att odla är egentligen en smaksak. Bäst resultat får du om växterna anpassas efter läge. Just nu har sommarblommorna fått ett uppsving, mycket tack vare alla blomsterfarmer som växer fram runt om i Sverige. Sommarblommorna, det vill säga de ettåriga växterna, bidrar också med färgglädje och rikligt med blomning. De flesta sommarblommor önskar ett hyfsat soligt läge för att trivas. Undantagen är Flitiga lisa och Lyckliga lotta.

Just nu är det blomsterveckor i många av landets plantskolor. Det innebär att det satsas med extra mycket växter, både sommarblommor och perenner som är odlade i Sverige. Blomsterveckorna pågår till den 20 juni.

Det går också bra att odla grönsaker på balkongen. Bäst är då att anpassa det du odlar till den tidpunkt som du är hemma när det är dags att skörda. Att odla träd i kruka, som vi skrev om tidigare här på Elmia Garden Trends blir också alltmer intressant. Ett tips är att använda utrymme under trädet för att odla någon som matchar och som trivs i det läge som din balkong har. Några förslag är smultron och kaskadtimjan.

Våra 5 bästa odlingstips för balkongodling

  • Välj balkonglåda med omsorg. Den ska vara vacker men allra viktigast är att den rymmer rejält med jord, minst 20 cm djup och 20 cm bred ska den vara.
  • Välj en bra planteringsjord att fylla lådan med. Det kan också vara bra att bottna med lecakulor så att det är väldränerat i lådorna. Det bör också vara dräneringshål i botten av kärlen. På det sättet rinner det överflödiga vattnet bort vilket gör att växterna trivs bättre.
  • Välj växter efter balkongens läge och fråga gärna efter svenskodlade växter.
  • Vattna och gödsla ordentligt hela sommaren. I begränsade kärl är det viktigt att hela tiden fylla på med näring. Om du planerar att resa bort i sommar kan du be någon odlingskunnig granne om hjälp med vattningen. Annars finns det idag många fiffiga lösningar för självbevattning.
  • Håll regelbundet ett getöga på odlingarna. Plocka bort allt som är visset, spana efter oinbjudna små gröna gäster och spruta såpvatten på bladen om bladlössen verkar ha flyttat in permanent.

pelargoner-balkongodling.jpg

Pelargonen trivs bra i soligt läge.

Växter som trivs i väldigt soligt läge:

  • Pelargon
  • Kryddväxter
  • Rosenskära

Växter som trivs i skuggigt läge:

  • Alla bladväxter, såsom funkia och ormbunke och murgröna
  • Blomstertobak
  • Flitiga lisa och Lyckliga lotta

Grönsaker som går att odla i balkonglådor (om du har ett hyfsat soligt läge, gärna i sydväst):

  • Alla grönsaker som inte får ett stort rotsystem, såsom jordgubbar, rädisor, sallat

Foto: Blomsterfrämjandet, Ferm Living, Jysk, Åhléns, Helena Kaasik.

Helena Kaasik
Journalist och fotograf
Helena Kaasik