Odla smart och spara pengar

Odla smart och spara pengar
Att odla smart och ekonomiskt kan vara en rolig utmaning. I dag bjuder vi på våra bästa tips för hur du odlar med liten plånbok, idéer som är användbara även när ekonomin blomstrar.

Kommer ni ihåg sagan om Spara och Slösa i Sparbankens tidning Lyckoslanten, där Slösa satte sprätt på sina pengar medan Spara la i ladorna för att i slutändan kunna njuta av det hon sparade till. Skulle dessa två figurer existera i verkligheten så är det just nu Spara som sätter trenden, även i trädgården. För att odla så smart som möjligt för att få ut så mycket som möjligt av sin odling till bästa möjliga pris är en trend som märks just nu. Vi har samlat ihop våra bästa tips för hur du odlar så kostnadseffektivt som möjligt.

markus-spiske-4PG6wLlVag4-unsplash.jpg

-Odla från frö. Om du inte hinner med att förkultivera egna plantor så kan du satsa på att så direkt på växtplatsen. Det finns många växter som går att direktså, både blommande och ätbara, beroende på vilken sort du väljer. All information hittar du på fröpåsarnas baksida. I webbshopar brukar dessa fröer vara kategoriserade på en egen sida vilket gör det enklare att välja.

-Satsa på att odla mer ätbart. Välj sorter som du tjänar mycket på att odla själv. Bladgrönsaker, framför allt sallat är prisvärt att odla. Det går också att så sallat i flera omgångar under säsongen. Tomater är också tacksamt att odla för den prismedvetne samtidigt som bönor och ärtor ger mycket på liten yta eftersom många av dem växer på höjden.

-Förvara grönsaker och frukt på rätt sätt så att de håller så länge som möjligt. Det finns olika metoder där jordkällaren hör till den mest effektiva förvaringsplatsen. Har du balkong så kan du använda den som förvaringsplats.

odla-prissmart.jpg

-Använd skörden för att koka saft, göra vinäger, marmelad och inläggningar.

-Ta Sticklingar – inte bara från pelargoner och palettblad. Det finns många kryddväxter, sommarblommor och perenner som det går att ta sticklingar från. Några exempel är; lavendel, dahlia, kärleksört och basilika. Sara Bäckmo har skrivit en utförlig artikel om hur du sticklingsförökar olika växter med framgång.

abhishek-koli-PMxTK-bHZhs-unsplash.jpg

-Satsa på att odla sådant som du själv tycker om. Gör du mycket pesto så är det basilika du ska odla men är du en person som älskar att arrangera snittblommor i vas så är det blommorna du ska rikta in dig på. Många blommor går ju dessutom att äta.

 

Helena Kaasik
Journalist och fotograf
Helena Kaasik