Rabarbertider är goda tider

Rabarbertider är goda tider
Det här är en hyllning till rabarbern, den vackra kulturväxten som gör oss så glada så här års. Odla den i kökslandet i trädgården eller i kruka på balkong. De trendmedvetna provar att odla glasrabarber.

Ren och skär lycka är det när rabarbern kikar upp ur jorden. Då kan man nämligen vara säker på att sommaren är på väg. Det är också härligt från första stund, från att de små, knubbiga bladen liksom boxar sig upp genom jorden tills att de är fullt utvecklade och vajar likt stora segel på de vackert röda stjälkarna. Det är en lättodlad perenn växt som i princip sköter sig själv. Troligen är det därför som den oftast placeras i ett undanskymt hörn av trädgården. Det är synd. Är det inte dags att lyfta fram den här goda, nyttiga och vackra rabarbern mer centralt i trädgården?

Vi förknippar gärna den här relativt unga kulturväxten med kakor, kräm och paj. Men från början lanserades rabarbern som en grönsak. Den har sitt ursprung i Himalayas östra bergsområde och i Kina har man använt roten från läke- och flikbladsrabarbern som medicinalväxt i över 4000 år. Matrabarbern kom till England först på 1700-talet och när den sedan landades i Sverige var det bladen man åt, inte stjälkarna. Med blandat resultat ska tilläggas för det talas till och med om att det förekom dödsfall på grund av att man ätit för mycket av de gröna bladen som jämfördes med grönkål i smaken.

Populär blev rabarbern först när sockerbetan började odlas hos oss. Det innebar att sockret blev billigare och därmed tillgänglig för en bredare allmänhet vilket ledde till att gemene man kunde njuta av sötsura desserter med rabarber.

kaori-nohara-Z6WWoXbD8mw-unsplash.jpg

Så här års är finns det nog inget som slår en smulpaj med rabarber hastigt gjord på stjälkar som nyss dragits upp ur landet. För den som har möjlighet att odla ett stånd med rabarber är det näst intill en nödvändighet att sätta ner en planta. Det bästa är att det inte ens krävs en trädgård. Det går att plantera rabarber i en kruka. Du vinner på att sätta den i ett rejält kärl på minst 10 liter. Om rabarberplantan skulle bli för stor i kärlen går det att dela på den.

En trend just nu är att odla glasrabarber. Då odlas den i mörker i en miljö som är skyddad från väder och vind. Tidigt på våren ska plantan täckas av en hink eller en kruka som är tillräckligt hög för att stjälkarna ska kunna växa. Det finns till och med speciella kärl för ändamålet. När rabarbern växer i totalt mörker bildas mindre oxalsyra vilket ger ljusa stjälkar som sägs vara mjälla och goda, utan den sträva smak som den traditionellt odlade rabarbern har. Dessutom går det att skörda glasrabarbern tidigare på säsongen.

När rabarberplantan fått växa i sin skyddade miljö i ungefär 8 veckor kan det vara dags för skörd. Det du hittar när du lyfter på locket är inte det du förväntar dig. Bladen brukar vara små, outvecklade och gula i färgen eftersom de inte kunna bilda klorofyll. Efter skörd ska du låta plantan vara ifred tills nästa år. Inge fler rabarberpajer den sommaren med andra ord.

En rabarberplanta som odlats på traditionellt sätt i trädgården brukar ge rikligt med skörd, mer än vad som kan utnyttjas i köket. Som tur är går det att använda rabarbern på fler sätt, som snittblomma i vasen, till exempel. En enda stjälk med ett vackert blad kan räcka som dekoration. När blommorna kommer är även dessa vackra som snittblommor i vasen. Dessutom mår plantan bättre om blommorna plockas bort.

Foto: Unsplash

Helena Kaasik
Journalist och fotograf
Helena Kaasik