Det är tydligt att intresset för ört- och kryddträdgårdar bara växer med tiden. Enligt Hälsokraft – en av Elmia Gardens trender för 2025 - används kryddväxter och örtagårdar inte bara för att krydda maten utan också för att stimulera sinnena och främja hälsa. Det är en trend som vi tror att trädgårdsentusiaster kommer att omfamna framöver. Örter är inte bara vackra, de är hyfsat lättskötta och inte särskilt utrymmeskrävande. Egentligen behövs det inte ens en trädgård för att odla de här växterna.
Ört- och kryddträdgården har en fascinerande historia som sträcker sig långt tillbaka i tiden. Från sina ursprung som medicinska verktyg till sina moderna användningsområden för att krydda matlagningen och främja hälsa, har dessa trädgårdar alltid haft en speciell plats i människors hjärtan och sinnen.
I Sverige introducerades kryddväxter av munkar, som använde dem för sina medicinska egenskaper. Därför hade varje krydda sin egen plats, och det var viktigt att trädgården var praktisk och lättskött. Den klassiska ört- och kryddträdgården hade en strikt karaktär, med kryddor som lavendel, vitlök, oregano, bland annat.
Under 1900-talet blev odling av örter och kryddor allt mer populärt, och många böcker skrevs för att sprida kunskapen om deras användning och odling. Idag finns det örtagårdar över hela Sverige där besökare kan lära sig om olika örter och deras användning. Dessa trädgårdar är inte bara lärorika utan också vackra att beskåda.
Men det behövs inte en stor trädgård för att odla dessa underbara växter. Till och med en fönsterbräda inomhus kan rymma en liten kryddträdgård. Att skapa sin version av en ört- och kryddträdgård är alltid stimulerande. Även om du bara har en liten plats i trädgården så går det att göra mycket. Genom att använda pallkragar och krukor kan du odla en mängd olika växter som trivs även med bara några få timmars sol per dag.
Idag är det nästa en självklarhet att odla ekologiskt och till kryddväxter som odlas för att främja hälsa är det självklart att välja ekoprodukter när det gäller jord, gödsel och de växter vi planterar. Att kunna skörda egna färska örter och kryddor och använda dem för att främja sin hälsa är en ren och skär fröjd.
Ibland kallar vi de här växterna för kryddväxter och ibland säger vi örter. För att förstå vad det är för skillnad på dem måste vi gå till den kulinariska världen. Där finns det en tydlig åtskillnad mellan örter och kryddor. Örter utgörs av växtens bladiga gröna eller blommande delar och kan användas antingen färska eller torkade. Kryddor däremot härstammar från andra delar av örtväxter och utgörs oftast av torkade frön, bär, rötter, bark och frukter.
Kryddväxter delas in i olika grupper, ettåriga, tvååriga och fleråriga, örtartade och vedartade. Ettåriga kryddväxter behöver ny sådd varje år och kräver mer näring, värme och vatten.
Här är några ettårigaörter som trivs bäst i separata avdelningar eller krukor:
Tvååriga kryddväxter:
Fleråriga kryddväxter delas upp i vedartade och örtartade.
Vedartade kryddväxter har hårda, vedartade stammar som kan liknas vid små grenar. De står kvar som små buskar över vintern men är känsliga för vinterfukt och behöver därför isoleras på något sätt eller flyttas till en frostfri plats under vintern. Detta gäller särskilt rosmarin. En plantering i kruka kan vara en fördel för dessa växter.
Exempel på vedartade kryddväxter:
De örtartade kryddväxterna har frodigt gröna bladverk. Stjälkarna vissnar ner under vintern. Några exempel är:
Lycka till med din hälsofrämjade Örtagård!!
Bilder från Helena Kaasik och Unsplash