Det är den tiden på året då köket fylls av kryddiga dofter och färger. Det gyllene gula står saffranet för – kanske världens dyraste krydda. Det vilar även något mystiskt över den vilket författaren och trädgårdsjournalsiten Gunnel Carlsson tagit upp i boken Sagan om saffran (Polaris fakta). I den får vi följa med vår ciceron på en resa som tar sin början i Grekland där saffranskrokusen först dök upp för sedan att spridas vidare ut i världen.
Jag kommer själv ihåg mitt första besök på en saffransodling i Atlasbergen. Det var något alldeles speciellt med de stora fälten där saffranskrokusen blommade i skuggan av apelsinträden, kantade av höga rosmarinhäckar. Vi svenskar har vi använt den här kryddan ända sedan 1500-talet men idag behöver vi inte resa så långt för att beskåda den här blomman. Numera går det att odla krokusen på våra breddgrader.
Som saffransproducent krävs en hel del fingerfärdighet eftersom det är de tunna guldgula pistillmärket som skördas och används till allt från sötebröd i juletider till fisksoppa och faktiskt även för att lindra diverse åkommor, magproblem till exempel. Ett tips är också att lägga in saffran i cognac, gärna i några månader för att sedan använda den som smaksättare i maträtter och bakverk.
Saffransentusiast eller inte – boken är tänkt att inspirera oss till att använda saffran på en mängd olika sätt, inte bara till julbaket. Eller varför inte fila på finmotoriken och bli en saffransodlare nu när den värsta dahliafebern verkar ha klingat av och det kan finnas utrymme i trädgården. Minst 100 000 krokusblommor krävs för att få ihop till ett kilo saffran.
Foto: Polaris Fakta, Unsplash.