Eftersom det är kranstider så vill vi uppmuntra till att binda årets version själv. På det sättet får du det där vilda uttrycket som känns så rätt just nu. Kransen ska inte vara perfekt, det får gärna spreta lite åt alla håll och kanter. Växtmaterialet hittar du i trädgården eller i närmaste skog.
Men om du går ut i skog och mark vill vi påminna om att det då är vår fantastiska allemansrätt som gäller. Om du glömt bort vad det innebär så kan du friska upp minnet på Naturvårdsverkets hemsida.
Det går alltid åt mer växtmaterial än vad man tror så snåla inte. Ett tips är också att köpa krukväxter att dryga ut med. Om du sparar det som blir kvar av växterna så kanske de växer till sig igen vad det lider.
När du har skaffat allt växtmaterial är det dags att börja skapa. Använd en stomme som du antingen gör själv av grenar, eller köpt färdig, tillverkad av halm, till exempel. Det kan också bli fint med en tunn och sirlig krans som är gjord på en ståltrådsring. Gör små buketter av växtmaterialet och fäst dem omlott runt stommen med tunn ståltråd. Blir det för perfekt kan du vilda till kransen med hjälp av kvistar som du sticker in efteråt.
När det kommer till kransens utseende så finns det självklart inga regler. Vissa går åt det mer juliga hållet nu och skapar med lingonris, tall och röda små äpplen medan andra väljer en mer otyglad variant som bara känns naturligt härlig. Allt är tillåtet. Här några exempel som kan inspirera. Kransarna som vi har plockat ut tycker vi stämmer med 2023 års trendteman. Hoppas att du hittar någon som inspirerar.
En krans som är tillverkad av enbart nypon kan stämma med trendtemat Färg & Flora. De röda nyponen ger ett lekfullt och glatt intryck. Färgmässigt passar nyponen också in i temat.
Hemlängtanskransen är en kvickfix. Du tar helt enkelt bara det som återstår av timjanbusken eller om det är något annan kryddört som det finns rikligt av i kryddlandet. Kvistarna formar du till en krans som du binder ståltråd runt. Resultatet blir både väldoftande och poetiskt vackert.
För kransen som stämmer med temat Grön elegans har vi plockat upp de gröna nyanserna i färgskalan och tillverkat en krans av både köpt och plockat växtmaterial. Till den här kransen har vi använt enris, silvergirland, silverbrunia, mossklädda kvistar och frökapslar av blåregn. Om du föredrar att använda kransen liggande så kan det vara fint att placera ljushållare i den. Helt plötsligt har du fått en elegant och väldigt trevlig ljuskrans till advent.
Foto: Helena Kaasik, Unsplash.
Adventskrans: Kristina Öhman, florist på Waldemarsudde.