Växtväggar är en växande trend eftersom det med dem går att skapa gröna inomhusmiljöer utan att växterna stjäl allt för mycket av golvytan. Dessutom brukar det finnas lösningar med självbevattning vilket underlättar skötseln av växterna. Vi har berört det här fenomenet på olika sätt vid flera tillfällen här på Elmia Garden Trends, senast i temat Grön Elegans.
Men behöver man verkligen gå hela vägen? Nej, är det korta svaret för egentligen räcker det med att göra ridåer av växter. Det som krävs är egentligen bara rätt typ av växter, smarta upphängningsanordningar, krukor som passar platsen och slutligen regelbunden skötsel.
I blomsteraffärerna brukar det finnas plastklämmor som är användbara för att binda upp långa stjälkar. Annars är spik och snöre en enklare variant. Vissa använder genomskinligt eller grönt snöre som stöd medan andra tar till tejp som hjälpmedel. Val av uppbindning beror egentligen främst på hur du vill hantera möbler och väggar. För den som drar sig för att göra allt för mycket åverkan i sitt hem är nog klämmor den bästa lösningen.
Här är tre växter som är lämpliga att använda för att skapa de gröna ridåerna:
Den älskade 90-talsklassikern är alltid aktuell, utomhus men framför allt inomhus. Förr skulle murgrönan vara uppvirad runt en ring varpå plantan placerades i en kruka, gärna en tillverkad av lera signerad blomsterkonstnären Tage Andersen. Nu släpper vi i stället stjälkarna lösa och placerar dem högt upp på en hylla i en långsmal kruka, kanske ovanpå en bokhylla rent av. Det man ska tänka på när det gäller murgröna är att duscha den då och då. På det sättet minskas risken för att spinnkvalstren flyttar in i växten. Lagom mycket vatten regelbundet och en skvätt näring när ljuset återkommer i februari gör också susen.
Om du får med dig en gullranka hem från växtbutiken så följer det med en massa goda nyheter. Det här är nämligen en av de mest lättskötta växterna som går att uppbringa. Dessutom passar den perfekt för att skapa ridåer. Kanske kommer plantorna att vara magra till en början men sedan sätter den fart i en takt som är svår att hinna med. Då går det att binda upp dem på olika sätt, runt ett fönster eller som ridåer i fönstret med hjälp av en eller flera stjälkar. Gullrankan gillar fukt och ljus men inte direkt skarpt solljus, särskilt på våren. Faktum är att den även klarar torrare miljöer men du tjänar på att duscha den då och då. Sparsam regelbunden vattning och lite växtnäring emellanåt blir den också glad av. Om du vill vara trendig så ska du satsa på den guldgula gullrankan som heter Lemon lime eftersom växter med gult bladverk är en växande trend.
Den här ljuvliga växten har hjärtformade blad som har en marmorerad ovansida i silvertoner medan undersidan skiftar i purpur och grönt. Faktiskt är även detta en 90-talsklassiker och om den trivs kan den bilda vackra ridåer i ditt hem. Men likt murgrönan blir lyktrankan även vacker uppbunden på en spaljé. Den är inte särskilt svårskött men utvecklas bäst om den får bra ljus, i eller nära ett fönster. Den vill ha regelbunden vattning i lagom mängd och mår bra av att skvätt näring då och då. En fördel med den här växten är att den inte är särskilt utrymmeskrävande vilket gör den till en perfekt växt på mindre ytor. Och, vilken perfekt gåva lyktrankan kan bli på Alla hjärtans dag den 14 februari. Du hittar den bland annat på Blomsterlandet.
Lycka till med de gröna ridåerna önska team Elmia Garden Trends.
Foto: Unsplash, Blomsterlandet