Forskare vid Lunds universitet satsar nu på att utveckla sötpotatis som kan odlas i Sverige. Genom att samarbeta med hobbyodlare vill de ta fram sorter som klarar vårt svalare klimat.
Sötpotatis har blivit allt mer populär, men än så länge importeras den mesta från världen runtom. Nu kan svenska odlare bli en del av framtiden för denna värmekrävande, nyttiga knöl.
Sötpotatisen härstammar från Central- och Sydamerika, precis som den vanliga potatisen. Men medan det tog flera hundra år för potatisen att anpassas till det svenska klimatet, hoppas forskarna nu att utvecklingen av sötpotatis ska gå snabbare med hjälp av modern växtförädling och genteknik.
Genom att analysera vilka sorter som ger bäst resultat hos svenska hobbyodlare kan man effektivt förädla fram sorter som trivs i vårt nordliga klimat.
Sötpotatis är egentligen inte nära släkt med potatis utan tillhör samma familj som blomman för dagen. Den växer som en slingrande, frodig växt och trivs bäst i varma miljöer. I Sverige fungerar den bäst i växthus, stora krukor eller upphöjda odlingsbäddar med t.ex. fiberduk eller odlingstunnel för att bevara värmen. Särskilt sorter med rött eller lila skal har visat sig ge bra skörd i svenska odlingar. Odlingen är en investering i tid och omsorg, men resultatet är väl värt det.
Sötpotatis är inte bara en delikatess i köket utan även rik på vitaminer och antioxidanter. Dessutom är det en vacker växt som kan användas både som marktäckare och i klätterställningar.
Lunds universitet delar ut sticklingar till hobbyodlare som vill testa och rapportera hur olika sorter klarar sig i deras odlingar. Resultaten kommer att användas för att snabbare utveckla en sötpotatis anpassad för svenska förhållanden. Vill du vara med och bidra? Läs mer här!
Vi på Elmia Garden tycker det är ett spännande och viktigt initiativ som kan leda till en helt ny gröda för både fritidsodlare och kommersiella grönsaksproducenter i Sverige!