Att bevara sommarens smaker och blomsterfägring i torkad form blir allt populärare och vi ser fortfarande mycket torkat växtmaterial i vasarrangemangen. Dessutom är torkning en fantastisk metod för att ta vara på kryddväxter för användning i höstens grytor och soppkok. När man torkar bevaras viktiga näringsämnen som kan gå förlorade i matlagningen. Dessutom tillsätter du inte socker, som i den hemmagjorda sylten. På så vis blir torkade livsmedel ett mer hälsosamt alternativ.
Men hur torkar man egentligen växter på bästa sätt? Den fiffige bygger en ställning själv av trä. Jag har sett örtbuketter som hänger på kvarnhjul och på kvastskaft som alternativ, vilket blir som vackra installationer i inredningen. De går även att hänga dem på en vanlig tvättlina. Blommor pressar jag ibland mellan böcker men resultatet blir inte alltid det bästa samtidigt som det är lätt att glömma bort i vilken bok man lagt dem.
Vill du ha ett mer proffsigt resultat av arbetet så finns det olika verktyg som ibland till och med är så pass vackra att de kan stå framme hela tiden. Här är några av dem.
Foto: Expondo, Elle Decoration/Moa Brännström, Wexthuset, Astro, Helena Kaasik.